Dag 2, de kop is er af

2 juni 2025 - Komárom, Hongarije

We verlaten Gyor in de vroege ochtend door nog één keer door het centrum heen te fietsen. Er zijn weliswaar fietspaden maar sommige zijn formaat ‘Madurodam’, dat wil zeggen 10 bakstenen (in de lengte) breed. Deze meanderen vrolijk door de stad en bij kruispunten staan er volop palen met hetzij verkeersborden hetzij stoplichten. Als je dan door een bocht gaat moet je ernstig uitkijken dat je niet met je hoofd vol tegen zo’n paal butst. Hopelijk ziet het stadsbestuur vroeg of laat in dat daar verbetermogelijkheden liggen.

Het centrum is nog steeds zeer mooi met prachtige gevels in zandsteen of barokke ornamenten. Iets buiten het oude centrum zie je ook al gevels met een wat meer socialistische inslag.

Na Gyor volgen we de EV6 (eurovelo 6) naar Komáron. Eerst nog langs een drukke weg maar even later splitst het fietspad van de weg en rijden we buiten gehoorsafstand van het zwaar verkeer aan de rand van de Donau met alleen een bos dat ons er van scheidt. Hongarije heeft blijkbaar een nieuwe route aan de zuidkant van de Donau gemaakt want de oude route loopt aan de noordkant door Slowakije. Volgens de verslagen die we lezen is dat een nogal oncomfortabel pad en de Hongaren hebben een slimme zet gedaan door een fonkelnieuw pad aan de zuidkant (door Hongarije dus) aan te leggen. Waarschijnlijk met geld van de EU, dat dan weer uitgegeven wordt aan de Duitse firma Strabag waarvan je hier overal auto’s en machines ziet staan. Zo komt de EU-subsidie natuurlijk weer terug bij de Duitse schatkist (mijn aanname). Ook Audi, Thyssen Krupp en andere Duitse grootmachten hebben hier in de regio flink geïnvesteerd. Dat maakt dat het hier een relatief rijke regio is.

Enfin, even terug over de EV6: het is weliswaar een mooi begin, zodat je niet de weg hoeft te delen met auto- en vrachtverkeer, maar de route is wel een beetje saai. Het is vlak, rechtdoor en veelal agrarisch. Bij de eerste gelegenheid om de Donau te zien hebben we een pitstop gemaakt bij een leuk terras. De aanblik van de Donau blijft imponeren. Het was een mooi wederzien op een prachtige (warme) dag.

Vandaag hebben we wederom niet ver gefietst. Dat lag aan het feit dat er weinig camping-keuze is op onze route. De eerstvolgende bleek al een paar jaar niet meer open te zijn ( thank Google review zodat we dit vooraf wisten) en de daaropvolgende lag buiten ons bereik voor vandaag. Dus wederom een kilometer of 50, maar dat vinden we niet erg zo de eerste dagen en met deze hitte (31° C). Een camping met zwembad zelfs! Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Het viel me in het zwembad (en eerder ook al) dat alle Hongaarse mannen vanaf de leeftijd dat ze een auto mogen rijden een ‘army style’ kapsel hebben (opgeschoren) . Vanaf dat ze mijn leeftijd hebben bereikt wordt het weer ‘normaal’. Zo, dat is dan ook weer bekend.

NB: Iris, onze zeer aardige host in München, moet dinsdag een belangrijke operatie ondergaan. Sturen jullie morgen positieve energie naar München? We wensen Iris veel sterkte!

1. Malou:
    3 juni 2025
    Hee! Wat warm! Fröcc dus bij 30 graden, ik ga het de horeca hier melden. Hebben jullie geen fietshelmen op? Leuk om jullie tocht mee te lezen. Lieve groet!
  2. Malou:
    Fröccs, dus
  3. Harald:
    STRABAG is an listed Austrian company with headquarters in Vienna
  4. Harm:
    3 juni 2025
    Hoi lieve mensen, ook ik lees al weer een aantal dagen mee met jullie verhalen en geniet van de mooie foto's. Inmiddels traditie jullie heerlijke fietsfeuilleton. Veel plezier, mooi weer en mooie ervaringen gewenst !